Riževi rezanci z zelenjavo

(za 2 osebi, čas priprave: 30 min)

Ta recept je namenjen predvsem tistim, ki si želijo svoje obzorje 'rezancev' nekoliko razširiti in nočejo svojega prvega pregrešno dragega paketka vreč v smeti :).

Sestavine
  • polovica 250g paketa riževih rezancev
  • 1 bučka
  • 200g šampinjonov (ali pravih kitajskih gob)
  • 1 korenček
  • 100g kalčkov
  • pol zelene paprike
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • sezam
  • sezamovo olje
Začimbe
  • sojina omaka
  • sol
Pripomočki
  • vok
  • večja posoda za rezance
  • nož
  • deska

Postopek

Prvo pravilo kitajske kuhinje je, da vse sestavine pripravimo vnaprej, saj med samo kuho ne bo časa za rezanje.

Tako torej narežemo bučke, papriko in korenček na tanke, približno 3 cm dolge trakove. Čebulo razpolovimo in narežemo na lističe. Šampinjone očistimo in prav tako narežemo na lističe. Kalčke očistimo, česen pa nasekljamo na drobne koščke. Ko so vse sestavine pripravljene pa začnemo s pripravo.

Najprej ignoriramo navodila na embalaži rezancev, ki so vsaj po moji izkušnji narekovala, naj rezance najprej kuham 5 minut in jih nato dodam v juho ali prepražim. Ko sem se v prvem poskusu držala navodil, je bil rezultat katastrofalen. Razkuhana riževa kepa, čisto brez teksture in okusa. V drugo sem raje pobrskala za pristnimi kitajskimi recepti ter nasveti in tako mi je uspelo.

V večjo posodo natočimo mlačno vodo. Rezance potopimo v mlačno vodo za približno 15 min, da se omehčajo. Med tem na vročem sezamovem olju in 'polnem plinu' na hitro popražimo čebulo, dodamo ji korenček, papriko, malo za tem gobe in na koncu še kalčke in bučke. Ves čas vztrajno stresamo vok in mešamo. Hrano torej obdelamo na visoki temperaturi zelo na hitro. Če se nam zdi, da se bo hrana začela "žgati", prilijemo malo sojine omake ali jušne osnove ali pa kar vode. Po potrebi dodamo sol, vendar ne preveč, saj je že sojina omaka precej slana. Zelenjava naj ostane sočna.

Rezance odcedimo, ta čas pa zopet segrejemo olje na voku (zelenjavo zaenkrat nekam presipamo). Na vročem olju na hitro prepražiomo česen, nato pa dodamo rezance. Tudi tokrat na polnem plinu pražimo oziroma 'fryamo' rezance, katere posujemo s sezamom. Če se nam zdijo še trdi, prilijemo malo sojine omake ali jušne osnove ali pa kar vode. Ko se nam zdi, da se začenjajo prijemati oziroma da so mehki, so končani. Ugasnemo, dodamo prepraženo zelenjavo in premešamo.

*V receptu lahko uporabimo vso zgoraj našteto zelenjavo, lahko samo nekatero, lahko pa kakšno sestavino tudi zamenjamo recimo s tofujem, dodamo lahko tudi 2 razžvrkljani jajci, kateri prav tako prepražimo ločeno na vročem olju... Možnosti je nešteto. Poleg lahko ponudimo tudi sojno omako.

Naj samo še opozorim, da zna bit tole kuhanje na 'poln plin' precej nevarno, saj zelo vroče olje v stiku z hladno vodo burno reagira. Previdno torej, pa dober tek :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar