Okusna, enostavna in lahka poletna jed. Če smo le pripravljeni na nekaj dodatnih stopinj v kuhinji zaradi pečice...
Sestavine
|
Odrežemo poljubno velik kos masla, ga položimo v pekač in s pomočjo sonca, če se nam mudi pa štedilnika, raztopimo in razmažemo po pekaču. Seveda se lahko odločimo tudi za manj mastno različico s peki papirjem, ki pa žal, vsaj osebno, ni tako okusna. Čeprav ponavadi "šparam" z maščobami, je to ena izmed jedi, kjer rada celo nekoliko pretiravam. Končna jed je tako bolj sočna in ja, tudi okusna.
Nato očistimo čebulo, jo razpolovimo in narežemo na lističe. Razprostremo jo po namaščenem pekaču, posujemo pa jo z "iglicami" rožmarina, vse skupaj pa posolimo.
Mlad krompir operemo in narežemo na približno enake kose. Položimo ga na prej pripravljeno podlago, ga posujemo s timijanom (ne šparat!), ribanim muškatnim orehom in soljo.
Vse skupaj damo v hladno pečico*, ki jo nastavimo na dobrih 180°C. Tako pečemo približno 40 minut. Vmes dvakrat premešamo, prvič nekje po polovici pečenja.
Postrežemo skupaj z zeleno solato, po možnosti s fižolom in začinjeno s česnom. Njam!
*Če želimo, da se hrana peče odznotraj navzven, jo moramo segrevati postopno. Če jo naenkrat izpostavimo zelo visoki temperaturi, se bo pekla odzunaj navzven, jed bo tako lahko odzunaj že "spaljena", med tem ko bo znotraj še surova.
*Čas pečenja lahko občutno skrajšamo s predhodnim kuhanjem (20 min krompir kuhamo, nato 20 min pečemo - tokrat ga vročega damo v vročo pečico, ogreto na približno 200°C)
*Kot osvežilen dodatek se prileže tudi kislo mleko, jogurt ali kisla smetana.
Ni komentarjev:
Objavite komentar