Polnjene paprike

(za 2 osebi, čas priprave: 1h 30 min)

Sestavine
Paprika:
  • 4 očiščene rumene paprike
Nadev:
  • 8 žlic riža basmati
  • 4 žlice majhnih sojinih koščkov (sojino meso)
  • manjša bučka
  • 1 čebula
  • 1 jajce
Omaka:
  • 4 večji paradižniki
  • 250 ml pasiranega paradižnika
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
Priloga:
  • hlebček belega svežega kruha
Začimbe
Nadev:
  • šopek peteršilja
  • vejica olivne zeli
  • vejica timijana
  • ščepec bazilike
  • ščepec majarona
  • sol
Omaka:
  • veliko bazilike (najbolje sveže)
  • ščepec sladke rdeče paprike v prahu
  • rjavi sladkor
  • poper
  • sol

Pripomočki
  • velik lonec za kuhanje polnjenih paprik
  • manjši lonec za pripravo nadeva
  • sekljalnik
  • deska
  • nož
Postopek
  • Nadev:
V manjšo posodo damo kuhati riž v razmerju z vodo 1:1. V sekljalniku zmeljemo čebulo in bučko ter nasekljamo začimbe. Ko je riž napol kuhan (voda povre), dodamo sesekljano in sojine koščke. Vse skupaj zalijemo s toliko vode, da napojimo sojine koščke (voda hitro izgine). Ko je nadev skoraj suh dodamo začimbe in razžvrkljano jajce. Vse skupaj kuhamo še približno 3 min.
  • Omaka:
V sekljalniku zmeljemo čebulo. Paradižnike blanširamo (v vrelo vodo jih potopimo za slabo minuto). Ko se malo ohladijo jih olupimo, razpolovimo, očistimo in skupaj z veliko bazilike in česnom zmeljemo v sekljalniku.
Na olivnem olju prepražimo sladkor in čebulo. Ko čebula postekleni, prilijemo sesekljan paradižnik. Ko vse skupaj zavre dodamo še pasiran paradižnik. Solimo, popramo in dodamo sladko papriko v prahu. Premešamo, zmanjšamo ogenj in v omako položimo paprike, ki smo jih predhodno napolnili z nadevom. Če polnjene paprike niso prekrite z omako, dodamo še malo vode, vendar ne preveč, da ne bo omaka preredka... Če je omaka vseeno preredka, si lahko malo pomagamo z moko.
Tako paprike kuhamo 40 min, vmes pa občasno premešamo, da se ne prime.


*Kot priloga se odlično prileže tudi pire krompir, vendar sama prisegam na svež beli kruh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar