Porova juha

(za 2 osebi, čas priprave: 30 min)

Sestavine
  • por
  • 1 velik krompir*
  • kisla smetana
  • 1 čebula
  • olivno olje
* krompir se uporablja za predvsem za zgostitev juh; lahko ga izpustimo, saj k okusu ne prispeva veliko, k energijski vrednosti obroka pa kar precej

Začimbe
  • sol
  • poper
  • muškatni oreh

Pripomočki
  • velik lonec
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • nož
  • deska

Postopek

Trše dele pora (temnejše) narežemo na kolobarje, mehke dele damo na stran. 
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke.
Na olivnem olju v večjem loncu popražimo narezane trše dele pora in čebulo.
Ko se malo omehčajo zalijemo z vodo in dodamo krompir.
Ko vsebina zavre, dodamo nariban muškatni oreh.
Na manjšem ognju naj vre 15 min. 
Ta čas v manjši posodici zavremo preostal por, narezan na manjše koščke (kuhamo samo do vretja, ravno toliko, da se malo omehčajo). 
Po 15 min kuhanja vsebino velikega lonca zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Tik pred koncem dodamo veliko žlico kisle smetane in odcejene posebej kuhane koščke pora. Solimo in popramo po okusu.
Vse skupaj premešamo in serviramo.

* Če koščkov pora ne želimo kuhati posebej, jih lahko dodamo juhi po tem ko jo zmiksamo in pustimo da vse skupaj naj vre še cca 5 min.
Kuhanje posebej je praktično, kadar naredimo juho zelo gosto in ta po tem ko jo zmiksamo zelo burno vre (umaže celo kuhinjo....)

Ni komentarjev:

Objavite komentar