Brokolijeva juha

(za 2 osebi, čas priprave: 30 min)

Sestavine
  • 1 manjši brokoli
  • kisla smetana
  • 3 stroki česna
  • koruza (po želji)
  • 1 večji krompir (po želji)
  • 1 skodelica ajdove kaše (po želji)
  • olivno olje

Začimbe
  • sol
  • poper
  • timijan
  • muškatni oreh
  • koper
  • kurkuma
  • majaron
  • par zrn koriandra
  • par iglic rožmarina
  • vejica olivne zeli


Pripomočki
  • velik lonec
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • nož
  • deska

Postopek

Trše dele (stebla) brokolija narežemo na manjše kose, mehke dele damo na stran.
Na olivnem olju v večjem loncu popražimo narezane trde dele brokolija in dodamo timijan. Ko se malo omehčajo dodamo 3 stroke strtega česna, popražimo toliko, da zadiši in zalijemo z vodo.
Ko vsebina zavre, dodamo nariban muškatni oreh.
Na manjšem ognju naj vre 10 min. Po 10 min kuhanja vsebino zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Dodamo poljubno velike mehke dele in kuhamo še ravno toliko, da se malo zmehčajo.
Tik pred koncem dodamo veliko žlico kisle smetane, malo kopra in kurkume, po želji pa še koruzo. Solimo in popramo po okusu.
Vse skupaj premešamo in serviramo.

*Mehke dele lahko skuhamo posebej, da se ob morebitnem večkratnem pogrevanju juhe ne bodo razkuhali. (Dodamo jih tik pred serviranjem.)

*Če želimo, da bo juha bolj nasitna, ji dodamo krompir (ki ga skupaj s tršimi deli brokolija zmeljemo), tik pred koncem pa lahko dodamo še skodelico ajdove kaše (katero lahko skuhamo posebej z mehkejšimi deli brokolija, da se ne razkuha ob pogrevanju).

Ni komentarjev:

Objavite komentar