Carbonara

(za 2 osebi, čas priprave: 15 min)

Danes bom z vami delila recept za neverjetno vegetarijansko karbonaro. Iz svojih mesojedih dni se še zelo dobro spominjam te okusne testeninske jedi, ampak tole kar sem ustvarila danes, je prekašalo vse karbonare doslej.  Z malo domišljije in nasveti Chefa Marka Pierre White-a je nastal spodnji recept.

Sestavine
  • 250g testenin (Barilla n. 1)
  • 1 polpet sejtana (Lavida BIO pečen seitan)
  • 3 rumenjaki (lahko tudi cela jajca)
  • 150ml smetane za kuhanje
  • 50ml mleka
  • parmezan
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 1 žlica olivnega olja
Začimbe
  • začinka
  • sol
  • poper
Pripomočki
  • lonec
  • kovinska skleda
  • ribežen
  • deska
  • nož

Postopek

Na štedilnik pristavimo velik lonec vode. Dokler čakamo da voda zavre pripravimo "slanino" in omako.
Polpet seitana narežemo na čim tanjše trakove, dolge do 2 cm. Če pomislimo kaj je tisto glavno pri slanini, je to da je fino slana, mastna in hrustljava. Na ponvi tako segrejemo žlico oljčnega olja, dodamo lističe seitana, ga potresemo z začinko in poprom. Vse skupaj karameliziramo tako dolgo, da postane hrustljavo zapečeno.
V majhni posodici pripravimo tri rumenjake, 150ml smetane in 50ml mleka. Vse skupaj malo posolimo in lepo zmešamo z metlico.
V vrelo vodo damo nekaj ščepcev soli, da bo slana malo bolj kot želimo da bodo špageti. Dodamo še žlico sončničnega olja. Ko voda nazaj zavre dodamo testenine. Kuhamo jih po navodilih na embalaži, a času odštejemo približno minuto, saj se testenine kuhajo še v času ko jih odcejamo in pripravljamo naprej.
Testenine poberemo iz vode v kovinsko skledo, skledo pa nato položimo na lonec kjer so se testenine kuhale. Na ta način bomo vzdrževali toploto brez da preveč segrejemo omako.
Prej pripravljeno omako zlijemo po testeninah in dobro premešamo. Mešamo toliko časa, da testenine nazaj dosežejo primerno temperaturo. Jajca ne smejo zakrkniti!
Na krožnik naribamo parmezan, dodamo tretjino seitana, na to položimo testenine. To ponovimo še enkrat, na vrhu pa zaključimo s parmezanom in seitanom. Na ta način dosežemo, da so okusi dobro razporejeni po celi jedi. Pa dober tek!









Ni komentarjev:

Objavite komentar