Omaka bolognese po vegetarijansko

(za 2 osebi, čas priprave: 20 min)

Sestavine
  • 1 korenček
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • sojini koščki
  • 1dcl paradižnikove mezge
  • pol limone
Naslednje sestavine niso nujne, so pa zelo dober dodatek:
  • 1 manjša bučka
  • dve pesti graha
Začimbe

Pri tej omaki so ključnega pomena začimbe.

  • bazilika (posušena in sveža)
  • rdeča paprika v prahu
  • majaorn
  • peteršilj
  • rjavi sladkor
  • sol
  • poper
  • kurkuma (po želji)
Pripomočki
  • posoda za kuhanje omake
  • deska
  • nož

Postopek

Najprej narežemo čebulo in korenček. Čebulo razpolovimo, jo narežemo na lističe, katere po čez razpolovimo ali pa ne - večji kot so kosi, bolje. Korenček pa narežemo na manjše koščke. Oboje prepražimo na vročem olju. Dodamo baziliko, rdečo papriko v prahu in majaron. Vse skupaj zalijemo z malo vode. Nato dodamo še 2 žlici rjavega sladkorja. Premešamo in dušimo med tem ko narežemo bučko na tanke lističe. Ko voda skoraj povre dodamo bučko in grah, posolimo in popopramo, po želji pa dodamo tudi malo kurkume. Pražimo in mešamo, nato zopet zalijemo z vodo - skoraj toliko, da prekrije bučke. Po 10 min dušenja dodamo sojine koščke, ki naj popijejo skoraj vso vodo. Ko se sojini koščki napijejo z vodo, dodamo še paradižnikovo mezgo, nasekljan peteršilj in nasekljano svežo baziliko, ter pokapamo z limoninim sokom. Vse skupaj še premešamo in omaka je nared.

*Za prilogo lahko skuhamo testenine, omako pa lahko prav tako uporabimo kot polnilo za lazanjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar