Falafel


(za 2 osebi, čas priprave:
- s kupljenimi tortiljami: 40 min,
- s pripravo tortilj: 60 min)


Sestavine

Polpeti:
  • 1/3 500 gramske surove čičerike
  • koriander (zrna)
  • šop peteršilja
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • olje za cvrtje ali kokosovo maslo (bolj zdrava opcija)

Priloga:
  • kisla repa (kuhana v soku rdeče pese)
  • solata
  • češnjev paradižnik
  • peteršilj

Humus:
  • pločevinka čičerike (ali pa doma kuhana čičerika)
  • 2 veliki žlici sezama
  • sezamovo ali olivno olje
  • sol

Omaka:
  • 1 trdi jogurt
  • 1 strok česna
  • nekaj vejic peteršilja
  • sladka rdeča paprika v prahu
  • sol
  • poper

Tortilje:
  • skodelica in pol moke
  • pol skodelice mlačne vode
  • četrt skodelice olja
  • ščepec pecilnega praška
  • ščepec soli
* 1 skodelica = prostornina v katero gre 250ml vode

Pripomočki
  • blender/sekljalnik
  • posoda za cvrtje
  • 2 žlici
  • lopatka za jemanje ocvrtih polpetov
  • plastična posoda s pokrovom obložena s serveti za odcejanje in odlaganje polpetov
  • valjar
  • deska
  • nož

 



Postopek

Dan preden bi radi pripravili to izvrstno jed, čičeriko operemo in namočimo v večjo količino vode.
  • Tortilje:

    Za približno 6 tortilj potrebujemo skodelico in pol moke, pol skodelice mlačne vode, četrt skodelice olja, ščepec peclinega praška in ščepec soli. Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki odstopi od posode.
    Testo razdelimo na 6 manjših kroglic, katere na zadostni količini moke razvaljamo v „palačinke“. Razvaljano testo popečemo v ponvi brez maščobe, ogreti na zelo vročo temperaturo. Tortilje na prvi strani pečemo približno 1 minuto, na drugi pa 30 sekund. Popečene tortilje zlagamo na krožnik, katerega pokrijemo z drugim, narobe obrnjenim krožnikom, saj tako ne bodo izgubile vlage in bodo ostale prožne.


  • Polpeti:

    V sekljalnik damo čebulo, česen, pest koriandra, šop peteršilja in dobro odcejeno čičeriko (najbolje da jo odcedimo kar s krpo). Vse skupaj zmeljemo. S pomočjo 2 žlic oblikujemo polpete, katere ocvremo v olju ali raztopljenem kokosovem maslu. Ocvrte polpete odlagamo v posodo obloženo s serveti, da odstranimo nekaj odvečne maščobe in ohranimo toploto.

    *Če polpeti med cvrtjem razpadajo, se to dogaja, ker je masa presuha, premokra (dodamo malo moke) ali pa, ker jih nismo dovolj kompaktno oblikovali.

  • Priloga:

    Zelenjavo narežemo na poljubno velike kose, tako da jo bomo enostavno zavili v tortiljo.

  • Humus:

    Vse skupaj samo zmeljemo v blenderju ali s pomočjo sekljalnika.

  • Omaka:

    Strt česen in začimbe z žlico umešamo v jogurt in ohladimo v hladilniku. Če omako zmeljemo v sekljalniku, bo ta preveč tekoča.

    *Od vseh sestavin solimo samo omako, tako imamo najboljši občutek, koliko soli smo vnesli v obrok (na ta način jo tudi najbolj občutimo).
Serviranje

Falafel serviramo tako, da na tortiljo čez sredino po dolgem namažemo humus, nanj postavimo polpete, katere z enim koncem tortilje potiskamo tako, da se malo razlezejo. Polpete nato prelijemo z omako in zato ker so malo „speštani“, bodo bolje držali omako. Naložimo še prilogo in vse skupaj zavijemo.

*To je falafel kot ga dobimo na Trubarjevi ulici v Ljubljani, v originalu bi ga naj servirali v pita kruhkih.

*Če se želimo izogniti cvrtju, lahko polpete spečemo tudi v pečici na peki papirju. Če se odločimo za to opcijo, potem masi za polpete dodamo nekaj žlic olja, polpete pa naredimo malo večje kot za cvrtje, tako bomo dobili sočne falafle z ravno prav hrustljavo skorjico.

5 komentarjev:

  1. Tole bo jutri na vrsti za preizkusit (:

    OdgovoriIzbriši
  2. Si me s komentarjem spomnla, da ti nisem javila rezultatov... Žana, mi smo bili navdušeni! VSI! V dveh dneh smo ga jedli: Eva, Andrej, Jernej, Urška in js in smo tako mljaskal, da adijo (: Js sem ga jedla za večerjo in drug dan za zajtrk, kosilo in večerjo - razlog je bil malo tudi v tem, da je kr veliko mase ostalo, ker sem iz cele vrečke naredila, ampak predvsem zato, ker je tako dobr, da ne moreš nehat jest (: Zdej bom še doma enkrat mojim predstavla tole jed (:

    OdgovoriIzbriši
  3. Jeeeeej, me ful veseli :) Sploh to, da ste taki ljubitelji mesa tok mljaskal :D
    Js sm ful vesela, da sm se spravla ta falafl pogruntat... Bla je kr težka pridt do tega recepta, pa kr ene parkt se je mogl ponesrečt, ampak vidim, da mi je uspelo :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Najboljši recept za falafel, najbolj pristen okus! :)

    OdgovoriIzbriši