Pire krompir s kumarično omako

(za 2 osebi, čas priprave: 30 min)

Sestavine

Pire krompir:
  • krompir
  • mleko
  • muškatni oreh
  • sol
Kumarična omaka:
  • manjša čebula
  • olivno olje
  • večja kumara
  • voda
  • moka
  • kisla smetana
  • sol
  • poper
Pripomočki
  • lonec, ki se ne poškoduje ko tlačimo krompir (nikakor ne prevlečen s teflonom!)
  • kozica za omako
  • pripomoček za tlačenje krompirja
  • kuhalnica
  • ribežen
  • deska
  • nož
Postopek
  • Pire krompir:
Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke, saj bo tako kar najhitreje kuhan in tudi tlačenje bo lažje.
Ko je kuhan odlijemo vodo, ga solimo, dodamo malo muškatnega oreha in zalijemo z mlekom. 
Na začetku dodamo toliko mleka, da se lažje tlači, ko pa je enkrat pretlačen lahko vidimo, če je presuh in še dodamo mleka.

*Solim kuhan in odcejen krompir, saj tako lahko točno vidim koliko nezdrave soli vnesem v obrok.

  • Kumarična omaka:
Na olivnem olju prepražimo čebulo in ta čas olupimo ter naribamo kumaro. 
Ko čebula postekleni, ji dodam naribano kumaro. Vse skupaj še malo prepražimo na majhnem ognju.
Pripravimo kozarec vode in vanj vmešamo žlico moke (količina je poljubna, z njo nadziramo gostoto omake). Vse skupaj zalijemo s pripravljeno mešanico, solimo in popramo.
Kozico pokrijemo in omako kuhamo dokler se kumare ne omehčajo.
Tik pred koncem dodamo še veliko žlico kisle smetane in premešamo.

*Dobro se prileže še stročji fižol, popražen na olivnem olju in strtem česnu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar