Krompirjeva musaka z mletim "mesom"

(za 2 osebi, čas priprave: ~1h)

V nadaljevanju bom z vami delila recept za vegetarijansko krompirjevo musako z mletim "mesom". Sicer v svoji kuhinji praviloma ne poskušam imitirati mesa, a vendar mi je to s tem receptom neverjetno uspelo.
Če bi mi v restavraciji prinesli tako pripravljeno musako bi jo zavrnila, saj bi bila prepričana, da jed ni vegetarijanska.

Sestavine

Musaka:
  • 1 kg krompirja
  • 1 bio drobljenec znamke LaVida
  • 1 steklenica paradižnikove kaše s koščki
  • 2 veliki čebuli
  • 3 stroki česna 
  • 1 dcl rdečega vina
  • 1 žlica moke
  • olivno olje

Vrhnji preliv:
  • 4 dcl toplega mleka
  • 200 g naribanega sira
  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici moke
  • maslo
Začimbe

Musaka:
  • origano
  • šetraj
  • začinka
  • sol
  • poper

Vrhnji preliv:
  • muškatni orešček
  • sol
  • poper

Pripomočki
  • velik lonec
  • 2 manjša lonca
  • ponev
  • ognjevarna nizka posoda
  • deska
  • nož
  • zadeva za stret česen (pojma nimam kako se ji reče :)
  • pečica




Postopek

Krompir dobro operemo, ga položimo v lonec in prelijemo s hladno vodo. Lonec pokrijemo, postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre kuhamo še 20 minut.

Med kuhanjem krompirja olupimo čebuli in ju fino nasekljamo. Fino nasekljana čebula igra ključno vlogo v receptu, zato si le vzemite čas in potočite kakšno solzo več, ne bo vam žal :). Česen očistimo. V ponvi segrejemo nekaj olja. Ko se olje segreje dodamo čebulo in jo mešamo dokler ne postekleni. Nato dodamo strt česen, ter hitro za tem še drobljenec. Vse skupaj začinimo z origanom, šetrajem in začinko, posolimo ter popopramo. Z mešanjem poskrbimo, da se drobljenec lepo zdrobi in zmeša s čebulo in začimbami ter da odvečna vlaga hitreje izhlapi. Po približno 10 minutah praženja prilijemo 1 dcl rdečega vina. Premešamo in pražimo še kakšno minuto. Za konec še vse skupaj posujemo z žlico moke, med mešanjem še malo pokuhamo in nadev za musako je končan. Nadev damo na stran.

Ko je krompir kuhan odlijemo vodo in ga damo na stran, da se ohladi. Vmes lahko pripravimo vrhnji preliv.

V manjši lonec nalijemo 4 dcl mleka in ga segrejemo. Ta čas v drugem manjšem loncu razpustimo maslo in na njem prepražimo 2 žlici moke. Ko moka začne rumeneti počasi prilivamo toplo mleko in mešamo. Kuhamo in mešamo tako dolgo, dokler ni moka lepo vmešana v mleko. V omako nato naribamo sir in mešamo, dokler se ne stopi. Dodamo žlico gorčice in nadaljujemo z mešanjem. Omako nato poskusimo, saj je sir lahko precej slan. Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom po okusu. Omako pustimo na toplem in občasno premešamo, da se ne zgosti preveč.

Ohlajen krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje. Čas je, da vklopimo pečico na 180ºC.

Dno ognjevarne posode prekrijemo s polovico "mesnega" nadeva. Na nadev nato položimo sloj kolobarjev krompirja. Na krompir nato nanesemo še drugo polovico nadeva in nadev zopet prekrijemo še s preostankom krompirja. Vse skupaj prelijemo s pripravljenim prelivom.

Ko je pečica segreta na 180ºC musako položimo v zgornjo polovico pečice in pečemo 45 minut, tako da dobimo lepo zapečeno površino.

Pa dober tek :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar